www.aquatec-bg.com > Blog > SPA > Termoterapie > Băi cu aburi

Băi cu aburi

 

Baia cu aburi este o formă de termoterapie, la care temperatura aerului este între 30 și 60 °C (de obicei 40-55 °C), iar umiditatea relativă ajunge la aproape100% – încăperea este vizibil încețoșată de abur. Deoarece aerul aici nu este atât de fierbinte (în comparație cu sauna uscată), acest tip de baie este potrivit pentru oameni care tolerează mai greu temperaturi înalte. Presiunea asupra sistemului cardiovascular este mai mică. Sub influența aburului stratul superficial al pielii se înmoaie, ceea ce ușurează exfolierea. Se mai consideră că aerul fierbinte umed are un efect de alinare în caz de indispoziții legate de afecțiuni ale sistemului  respirator, sinuzite, guturai. La unii oameni însă poate lăsa senzația de respirație grea.

 

Istorie: Baia cu aburi – ca un mijloc de purificare, regenerare, înfrumusețare și tratament – are tradiții seculare în Europa și Orientul Apropiat. Primele băi europene de un tip asemănător erau băile publice grecești și băile romane. În cazul acestora însă aerul din încăperea fierbinte nu era atât de saturat cu abur. Aburul fierbinte abundent începe să se folosească în jurul secolului XIV când între turcii selgiucizi începe să se răspândească obiceiul de scăldare în hamam. Chiar hamamul (baia turcească) este cel mai asemănător cu aspectul modern al băii cu aburi.

Baia cu aburi contemporană poate fi realizat monolit – recreându-se interiorul, formele și atmosfera caracteristice pentru baia turcească, cu placaje și decorații din materiale tradiționale – sau să se folosească module prefabricate pentru cabine din acrilat. Încălzirea și umidificarea aerului se realizează printr-un generator de abur. Pentru încălzirea băncilor și podelei din băile cu aburi monolite se folosește încălzire incorporată. 

Cerințele minime pentru baia cu aburi sunt: la încăperea de bază să fie loc de vestiar, odihnă, răcorire, duș. Însăși cabina/camera cu aburi în mod obligatoriu trebuie să aibă un sifon de podea.

 

 

Beneficii și avantaje ale băii cu aburi: Aburul fierbinte antrenează pielea, normalizând treptat funcțiile glandelor sudoripare și sebacee. Facilitează îndepărtarea celulelor de piele moarte și stimulează circulația de sânge și metabolismul pielii. Prin urmare se îmbunătățește turgescența și ridurile fine sunt netezite. Pielea devine nu doar mai atractivă, dar și mai sănătoasă.

Un supliment excelent la alte proceduri SPA, cum ar fi peeling, masaj, măști și aplicații diferite.

 

Când nu este recomandat să folosiți baia cu abur? În general presiunea termică asupra corpului este mai mică decât la sauna finlandeză. Cu toate acestea aici sunt valide aceleași restricții de utilizare – când încălzirea suplimentară și umiditatea ridicată a aerului pot provoca daune în loc de beneficii.