www.aquatec-bg.com > Blog > SPA > Termoterapie > Baia japoneză

Baia japoneză

Baia tradițională japoneză, precum și băile multor altor popoare este o combinație între hidro- și termoterapie. Ceea ce o distinge de celelalte băi este cada fierbinte o-furo.

 

Ofiuro sau furo (denumirea mai puțin oficială) este o cadă mai scurtă și adâncă decât căzile occidentale și este destinată exclusiv pentru încălzirea corpului și relaxare, și nu pentru spălare. Spălarea reală se face înainte de aceasta, așa că la intrarea în ofuro corpul trebuie să fie absolut curat. Această permite căzii să fie folosită de mai mulți oameni. Este normal ca prin cada de casă să treacă întreaga familie, ceea ce conform obiceiului se face în funcție de întâietate. De obicei aceeași apă a doua zi se folosea pentru spălat haine și chiar astăzi mai mult decât o jumătate de domicilii o fac – conform unui sondaj de pe Internet din anul 2006. Poluarea apei din cadă, chiar dacă este involuntară, se consideră o impolitețe excepțională și o demonstrare de proastă creștere.

 

Baia japonezăBaia japonezăBaia japoneză

 

Forma tradițională este cea dreptunghiulară, dar nu sunt rare căzile ovale și rotunde (asemănătoare cu butoi) pentru baia japoneză. Sunt fabricate din lemn de calitate înaltă, cel mai des din chiparos japonez, cedru sau stejar. Căzile moderne urbane de obicei sunt fabricate din acrilat, bine termoizolate și este normal să aibă control automatizat. În băile publice căzile au mai multe locuri și seamănă mai mult cu mini-piscine.

Apa din ofuro este fierbinte – în jur de sau peste 40 °С. Căzile tradiționale din lemn se încălzesc cu o sobă specială cu combustibil solid (lemn). Soba poate fi montată sub sau alături de cadă, apa circulând prin conducte, sau să fie scufundată în apă separată de o grilă de la cei care fac baie. Pentru a se păstra apa de poluare sau răcire, între utilizările cada se acoperă cu un capac.

Omul face baie așezat; în modelele cu un singur loc (cada de casă) de obicei se așază la fundul căzii cu picioarele îndoite la piept, iar în cele cu mai multe locuri de obicei este o bancă. Astfel nivelul apei ajunge la piept, ceea ce protejează inima de presiunea excesivă din cauza temperaturii înalte a apei. În cadă adeseori sun adăugate de obicei săruri și arome, de asemenea ierburi; lemnul căzii de asemenea are un efect curativ.

 

Diferența în efectul apei fierbinți asupra corpului în comparație cu sauna sau baia cu aburi se datorează faptului că corpul scufundat în apă este într-o stare apropiată de imponderabilitate. Aceasta ajută la relaxarea fizică și psihică mai rapidă și mai completă decât la celelalte tipuri de termoterapie.

 

Ofură împrospătează în timpul verii și încălzește în timpul iernii. Cada fierbinte relaxează mușchii excelent și calmează articulațiile tensionate sau dureroase, alină și ajută la diminuarea stresului.

Obiceiul este a face baie înainte de cină, pentru împrospătare și recuperare de la oboseala și stresul zilei de lucru. Iar cada mare în baia publică sau în stațiune este un loc tradițional pentru contacte sociale și odihnă comună cu prietenii și cei apropiați.