www.aquatec-bg.com > Blog > SPA > Termoterapie > Baie rusească

Baie rusească

Baia rusească în practică este puțin diferită de saună - atât ca structură, cât și ca mod de utilizare. De obicei se face distincție în funcție de regimul de temperatură și umiditate, prin care sunt încălzite aerul și pereții încăperii și corpul celor care fac baie. Spre deosebire de saună, în baia rusească temperaturile obișnuite sunt de 60÷80 °C, iar umiditatea este mai mare; spre deosebire de baia turcească aici nu se prevede încălzire suplimentară a podelei și băncilor, și aburul este semnificativ mai puțin.

 

Baie ruseascăBaie ruseascăBaie rusească

                                                  „В бане мыться, заново родиться." („În baie să te speli este ca și cum să te naști din nou")

 

În trecut baia rusească, precum și sauna „cu fum” se încălzea «po-chernomu» – cu un cuptor zidit din pietre necioplite cu gât deschis și fără coș alimentat cu lemn. Focul încălzea pietrele din vatră, iar fumul umplea încăperea – „de aburi", încălzind pereții săi, și ieșea prin ușa deschisă și gaura specială din plafon.

Această baie era mai economică și se încălzea mai repede decât cele moderne, dar necesita mai multă pricepere la pregătire și utilizare. Pereții și plafonul literalmente absorbeau fumul, ceea de îi făcea practic sterile, iar stratul subțire de funingine absorbea mirosurile neplăcute. De aceea baia țărănească „neagră”, chiar dacă era primitivă, era de fapt mai igienică decât cea „albă”.

Băile, încălzite «po-belomu», au diferite construcții. Lucrul comun este că soba – de piatră, cărămidă sau metal, în mod obligatoriu avea un coș (dacă nu este electrică). Bineînțeles, are pietre pentru obținere de abur, și un rezervor pentru încălzirea apei. Adeseori ușa sobei este din partea "predbannikului", ceea ce permite alimentarea suplimentară și prelungește timpul de utilizare a băii.

O astfel de baie este mult mai simplă și ușoară de utilizat, dar necesită mai mult combustibil, mai mult timp de încălzire și,  în opinia populară, este mai prejos de „cea neagră” în ceea ce privește calitățile de sănătate. Avantajele sale includ încăperea separată pentru spălat – „moechnaya", posibilitatea de utilizare a unor materiale și facilități contemporane, siguranța la foc mai bună. Baia „albă” este o baie urbană; băile publice sunt din acest tip.

 

„Веник в бане всем начальник." ("În baie măturița este șeful tuturor!")

 

Încălzirea și utilizarea băii rusești necesită anumite aptitudini. Masterul-„banshtik" trebuie să știe cum și cât să aprindă soba; când și câtă apă să toarne peste pietre sau, dacă baia are un cazan – cât d e mult să încălzească apă din acesta și când să lase aburul din camera cu aburi. Trebuie să poată lucra cu măturițele – atributul cel mai important de baie.

 

Măturițele sunt făcute din nuiele tinere flexibile, cel mai des din mesteacăn sau stejar; câteodată sunt adăugate ierburi medicinale sau aromatice. Cu acestea în baie se „vântură” aer fierbinte și se face un masaj, alternându-se mângâieri, bateri ușoare, apăsări și frecări cu putere diferită (dar niciodată prea mare!). Acest masaj încălzește, relaxează, sporește circulația sângelui în piele și în țesuturi. Componentele biologic active sunt absorbite de piele, iar o parte din acestea sunt evaporate, făcând aerul în baie aromatic și sănătos. Apa în care a fost opărită măturița se poate folosi ca o fiertură vindecătoare sau pentru abur mai bun în baie. Cu măturița în capătul băii se fac și inhalații: se lipește de față și de câteva ori se inspiră de câteva ori adânc.

 

Interesant: Măturițele sunt o parte din tradiția finlandeză a saunei. În variante contemporană a saunei însă când temperatura aerului este prea înaltă, acestea nu se folosesc.

 

Nu uitați că baia rusească sau finlandeză nu este un leac miraculos. Aceasta servește la curățarea corpului și psihicului, pentru prevenție și menținere a sănătății. Este important să se folosească moderat, rezonabil, fără grabă!