www.aquatec-bg.com > Blog > SPA > Termoterapie > Baie turcească

Baie turcească

Hamamul este moștenitorul băii romane și grecești, îmbinându-le cu tradițiile central asiatice de baie cu aburi și spălare rituală. Denumirea provine din cuvântul arabic „ham” – fierbinte. Este răspândită în țările arabice, Turcia, Maroc și în cursul secolelor avea un rol important în viața socială a musulmanilor, în special a femeilor.

 

Inițial islamul condamna spălarea în baie - în ciuda importanței mari pe care o acorda igienei și percepției apei ca un cadou divin, simbolul înțelepciunii și curățeniei. Cauza era înțelegerea că nuditatea predispune la păcat, iar o astfel de plăcere ca aceasta să te scufunzi în apă este indecent. Treptat însă beneficiile hamamului erau apreciate și recunoscute, și întâi bărbații, iar mai târziu și femeii au primit dreptul să se ducă la baie. Dar și astăzi în baie se folosește obligatoriu „peștemal” – un prosop din bumbac cu care cel care face baie să înfășoare partea de jos a corpului său. În băile tradiționale nu sunt căzi și piscine – în loc de acestea se folosește udarea corpului.

În societatea de vest acest tip de baie (sub numele „turcească”) era introdus și popularizat în secolul XIX. Baăa „turcească” victoriană însă este considerabil diferită de hamamele din lumea islamică și este mai apropiată de băile romane.

 

Baie turceascăBaie turceascăBaie turcească

 

Particularități ale băii orientale (turcești) clasice: Podeaua și suprafețele de ședere și zăcere în zona caldă și fierbinte sunt încălzite prin aer fierbinte care trece sub acestea din cuptorul din încăperea cu cazanul. Un cazan mare (boiler) asigură aburul și apa fierbinte. Încăperile sunt placate cu piatră, de obicei marmură, sau faianță desenată.

Ca și băile romane, și aici sunt 3 zone de temperatură:

De obicei toate încăperile sunt acoperite cu cupole, iar cele peste zonele calde sunt acoperite de ferestre mici rotunde care transmit raze de lumină de zi și care dă aspectul caracteristic al băii orientale cu aburi.

 

Proceduri de baie: Se începe cu încălzire treptată în iliklik. După aceea în hararet corpul se spală cu apă; urmează transpirație peste piatra centrală, săpuneală și frecare (masaj cu săpun, masaj peeling cu mănușă de peeling, spălare; după aceea de obicei se spală și părul.

Urmează odihnă în zona caldă pe banchete. Aceasta poate fi însoțită de proceduri cosmetice - masaj cu ulei, măști, rasul, vopsire cu hannae ș.a Peelingul și masajul cu săpun se pot face și n această zonă.

Dacă se dorește, sau dacă este necesară spălarea după procedurile cosmetice, se intră din nou în sala cu aburi.

Se încheie cu o odihnă urmată de răcorire definitivă și relaxare în antreu (sala de intrare). Aici se poate bea o băutură răcoritoare – ceai, cafea, suc și să se mănânce alimente ușoare. Toate acestea sunt însoțite de comunicație cu o companie plăcută într-o atmosferă plăcută.

 

Accesorii tipice: