www.aquatec-bg.com > Blog > Fantani > Fântâni arteziene - PARTEA 1

Fântâni arteziene - PARTEA 1

Încă din antichitate oamenii se bucurau de frumusețea apei în mișcare și au construit primele fântâni arteziene. Astăzi tehnologiile moderne dau posibilitatea de obținere a unor efecte incredibile cu ajutorul unor jeturi de apă sub presiune. Principiul tuturor fântânilor arteziene este același: un volum de apă constant este propulsat de niște pompe și se varsă înapoi, formând diferite forme, figuri și efecte cu ajutorul unor duze speciale. La fântânile arteziene moderne mai sunt prevăzute și sisteme de filtrare și dezinfectare a apei - aceasta garantează claritatea sa și aspectul perfect al instalației. Un element important este și forma părții vizibile. Toate acestea împreună determină aspectul general al fântânii arteziene și unicitatea sa. Sunt câteva grupe de fântâni arteziene de bază în funcție de funcționalitate, construcție și aplicare:

 

Fântâni arteziene de grădină

 

Această denumire încorporează cel mai mare grup de fântâni. La acestea accentul este pe prezentarea arhitecturală și nu atât pe efectele de apă. De obicei sunt folosite niște imitații ale elementelor naturale - stânci, cascade, precum și sculpturi și altele. Apa și efectele sale de obicei accentuează aceste elemente și dă răcoarea căutată din jurul fântânii arteziene.

 

Fântâni „uscate”

 

Da, aceasta nu este o greșeală. Există astfel de fântâni. Acestea sunt unele din cele mai noi și interesante propuneri la care volumul de apă este ascuns sub suprafața care nu diferă de spațiul înconjurător - pavaj, trotuar sau altul. Apa este propulsată de niște duze speciale montate sub suprafață, iar prin niște mecanisme de viteză mare se pot forma efecte de apă foarte interesante. Toate acestea se combină cu un iluminat multicolor care se schimbă treptat. Aceste fântâni arteziene sunt interesante pentru vizitatori deoarece în practică aceștia pot umbla printre jeturi și se pot plimba în zilele și serile calde.

 

În următorul articol vă vom prezenta și celelalte tipuri de fântâni arteziene.

 

 

 

Urmează (Fântâni arteziene - PARTEA 2)