Masaj

„Puteți să mă vindecați? – a întrebat Pasternak – Mă doare spatele, toți mușchii se fac simțiți, îndeosebi mâinii – iată aici.

... După examen mi-a devenit clar că la el se dezvoltă  miastenie (slăbiciune musculară). Eu am propus:

- Dumneavoastră trebuie se treceți un curs de masaj și fizioterapie.”

(din amintirile lui Vladimir Golyahovskiy)

 

În practica medicală modernă masajul se recomandă în cadrul programelor fizioterapeutice de recuperare, în cazul pacienților cu activitate motorie limitată (pentru un motiv sau altul), ca o parte din grija zilnică pentru bebeluși și copii mici, pentru întreținerea formei sportive ș.a.

 

Acțiune: Alină dureri cauzate de afecțiuni ale aparatului locomotor sau sistemului nervos, recuperează mobilitatea și elasticitatea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor. Tonifică sistemul locomotor. În timpul masajului se activează circulația sângelui din partea tratată. Masajul ajută la relaxare în caz de stres psihic mare, alină tensiunea nervoasă. Toate acestea pot contribui la normalizarea funcționării unor altor organe și sisteme (cardiovascular, respiratorii, imunitar, digestiv) și metabolismul. Efectul general este de ameliorare a stării generale a organismului.

 

Se consideră că masajul nu trebuie făcut în caz de condiții și afecțiuni la care efectul mecanic, încălzirea corpului (sau al unei părți din acesta) și stimularea circulației sângelui în partea tratată sunt contraindicate. Acestea sunt cea mai mare parte din bolile grave, mai ales dacă acestea sunt însoțite de febră mare; afecțiuni cronice în perioadă de agravare; răni deschise, hemoragii ascunse; după traumă severă recentă sau intervenție chirurgicală; afecțiuni oncologice ș.a. Se recomandă dacă persoana nu este în stare de sănătate bună să consulte un medic înainte să folosească serviciul de masaj.

 

Susținătorii terapiei prin masaj sunt convinși că aceasta are mult mai multe efecte pozitive și o aplicare mai largă decât medicina oficială a confirmat până astăzi. Natura sa însă esta astfel încât calea standard de cercetare medicală nu este aplicabilă sau este grea de aplicat. Cu toate acestea este important să se culeagă un volum mare de date privind rezultatele din diferitele tipuri de masaj, pozitive și negative, și să se prelucreze informațiile primite în mod adecvat. Aceasta ar contribui la eficiența mai mare la alegerea tipului potrivit de terapie și la îmbinarea optimă cu alte mijloace și practici curative.