Piscină de șoc

 
Reprezintă o piscină în care apa are o temperatură între 5÷15 °C, de obicei în jur de 10-12 °C. Cufundarea în apă rece provoacă constricția vaselor de sânge și contractarea treptată a musculaturii întregi.

Piscina de șoc se poate folosi după orice tip de termoterapie – saună, cadă, piscină termală, sau după exerciții fizice active; este important ca întregul corp să fie foarte bine încălzit. Are un efect puternic stimulant asupra întregului organism.

 

Piscină de șocPiscină de șocPiscină de șoc

 

Deoarece aceasta este procedura de răcorire cea mai grea, aceasta trebuie tratată cu mare grijă și ascultare a propriului corp.

Intrarea în piscină poate fi rapidă, dar nu bruscă, iar capul nu se scufundă în apă; în niciun caz cufundare cu capul înainte! Șocul termic poate provoca aritmie împreună cu o creștere bruscă a tensiunii arteriale până la valori critice și spasm al arterelor coronare – o combinație care chiar la oameni antrenați ar putea fi fatală.

 

Durata optimă a procedurii pentru adulți sănătoși și căliți este de 1÷3 minute, în dependență de temperatura apei și de nivelul condiției fizice a omului și starea sa în prezent. Șederea îndelungată în apa rece poate duce la hipotermie, de aceea în mod obligatoriu trebuie însoțită de mișcare activă. Pentru persoanele slabe fizic (inclusiv oameni supraponderali sau subponderali) în jur de 30 de secunde sunt de ajuns. Ca și în alte proceduri de contrast, obișnuirea la piscina rece se face prin creșterea duratei treptată și graduală.