Tepidarium

Termele (băile) aveau un rol important în cultura romană antică. Tepidariumul avea un loc central în acestea. Acesta era o încăpere caldă, de obicei cu o piscină mică în centru. Încălzirea se implementa printr-un hipocaust (sistemul de podea vidă) și tuburi înzidite în pereți  prin care trecea aer fierbinte care venea din cuptoarele băilor. Suprafețele erau placate cu piatră (adeseori marmură) sau ceramică – materiale care absoarbă și emite căldură. Se utiliza pentru scăldare și spălare, pregătirea corpului înainte de lanconicum sau caldarium, pentru relaxare, precum și pentru diferite întâlniri sociale și de lucru.

 

TepidariumTepidariumTepidarium

 

Locul de odihnă este una din cele mai importante încăperi din centrul SPA. În centrele SPA moderne tepidariumul reprezenta o încăpere de relaxare între varietatea de terapii și după antrenament. Se recomandă de asemenea și ca o procedură de introducere înainte de saună sau înainte de răcorire.

În centrele mari SPAS zona de relaxare este divizată în două părți: relaxare activă în liniște și singurătate, și relaxare pasivă care are un caracter social – acolo puteți să discutați în timp ce beți ceai sau apă, sau să mâncați fructe și miezuri.

Încăperea se pregătește prin podea și pereți. Temperatura este moderată – în jur de 36 °C – 40 °C, umiditate a aerului de până la 30%. Este mobilat cu bănci ergonomice încălzite, șezlonguri și banchete care sunt făcute din module EPS diferite. Alegerea designului interior al zonei de relaxare este mare. Se poate recrea baia romană antică, stilul oriental sau să fie cu tot inovativ și modern în dependență conceptul general al centrului SPA. Pentru a asigura o atmosferă liniștită și relaxată, camera de relaxare poate fi completată de muzică liniștită, arome ușoare, lumânări, fântâni, lămpi cu săruri ș.a. elemente decorative.

 

Tepidariumul este o procedură ușoară și în același timp revigorantă. Încălzirea corpului pe șezlongurile de piatră este benefică la procese de însănătoșire și restaurare în caz de răceală și durere de cap. Acesta mai contribuie la consolidarea sistemului respirator, circulator, cardiovascular și imunitar fără a încărca inima și circulația de sânge. Se recomandă pentru tratament și prevenție a oboselii musculare și tensiunea nervoasă, la unele boli de articulații și de piele, precum și pentru combaterea obezității și celulitei. Ajută la activarea metabolismului și purificarea organismului, ceea ce duce la arderea grăsimilor excesive.

Din cauza temperaturii moderate, apropiată de cea a corpului uman, tepidarium pot vizita și oameni pentru care temperaturile înalte ale procedurilor termice clasice nu sunt recomandate. Șederea nu este limitată și poate continua ore în șir în dependență de necesitățile și nevoile individuale.

 

Este important sa se bea lichide după sau între procedurile termice (saună, baie cu aburi ș.a.), pentru a compensa pierderea lor în timpul transpirației. Este recomandat înainte de această să se bea apă, ceai sau sucuri naturale de fructe; trebuie evadate cafeaua, băuturile cu cofeină, alcoolul este contraindicat.